Artikel van Willem Eikelboom: dorpsomroeper februari 2020 (de laatste keer voor de Corona crisis)

Samen aan tafel: kom eten, kom koken!

Hoe was het?

Mooi gedekte tafels, sfeervol kaarslicht, een warme sfeer: de Huiskamer doet zijn naam eer aan.

Of meld je aan om (mee) te koken. Eenmaal of af en toe koken kan ook. De ervaren koks zullen je adviseren en helpen dus je hoeft je niet te laten afschrikken door het grote aantal hongerige monden dat gevoed moet worden. Mooie kans om wat van elkaar op te steken en ik vermoed dat er ook heel wat afgelachen wordt tijdens het pasta koken, piepers jassen of taco’s vullen. En, in het kader van het hedendaagse duurzaamheidsbombardement (3x woordwaarde?), is het goed om te weten dat van wat er overblijft niets verloren gaat: het brood gaat mee voor de kippetjes thuis en overig eten vindt ook zijn weg naar een tafel in plaats van een prullenbak.

Hoe kwam het?

Na de verbouwing van ’t Trefpunt in 2016 vatte Akkie het plan op om een sociale activiteit in Laag Zuthem op te starten. Na wat rondkijken, het peilen van de belangstelling via een uitvraagformulier en een overleg met Wijz Welzijn is de huidige vorm er uit gekomen. Vanwege het sociale karakter hoeft er geen huur betaald te worden voor het gebruik van ’t Trefpunt. En de deelnemersbijdrage is voldoende om de boel draaiend te houden. Er is zelfs een keer een gratis maaltijd geserveerd omdat er voldoende in de pot zat. Kortom: een geslaagd initiatief, met ruimte voor nieuwe deelname. Bertha Willems, Liesbeth Hilger, Annemarie van Dijk, Mathilde van Erven, Mijn ten Brinke, Akkie Tichelaar, Jolanda Hofman en Antoinette Krot zullen je welkom heten.

Wat was ook al weer de boodschap?

KOM ETEN, KOM KOKEN, KOM KOKEN, KOM ETEN.

Tegen zessen is iedereen binnen en is het gebabbel niet van de lucht. De koks hebben voor deze avond een aantal soepen gemaakt: Chinese tomatensoep, Ossenstaart soep en Soep van vergeten groenten. Nee, Akkie Tichelaar was niet vergeten de groenten in de soep te doen of vergeten de soep mee te nemen (dat zou nog een aardig mimespel kunnen opleveren, de vergeten groentesoep oplepelen). Daarnaast stonden er grote salades op tafel, stokbrood, kruidenboter en kon iedereen zich te goed doen aan wijn, water, frisdrank of bier. En niet te vergeten de trillende puddinkjes die als dessert op tafel kwamen.

Ik schrijf dan wel dat er gezellig gekletst wordt, maar tijdens het eten van de puddinkjes hoorde ik alleen maar het geklingklang van lepeltjes. Ik kan nu uit eigen ervaring vertellen dat Samen aan Tafel een smakelijke, genoeglijke en geanimeerde bedoening is.

Hoe werkt het?    

Een twaalftal dorpsgenoten verzamelen zich elke eerste vrijdag van de maand rond 18.00 uur in de huiskamer van ’t Trefpunt om te eten en gezellig te kletsen. Er zijn een aantal koks, of moet ik zeggen kokkinnen, die gezamenlijk bedenken wat er geserveerd gaat worden. Al kun je als bezoeker ook wensen indienen. Het eten wordt in de keuken van ‘t Trefpunt bereid, en soms ook voor een deel thuis. Eet een keer mee als je trek hebt, het kost je slechts € 10, inclusief een drankje. Drink je meer dan zal de penningmeester van ’t Trefpunt met je afrekenen. Aanmelden kan bij Akkie Tichelaar (06-16251462). De eerstvolgende keer is op 27 maart.